Hälsocoach, rådgivare och personlig tränare

Just nu är det full fart i verksamheten. Jobbar hela tiden när jag inte är med barnen. Och det är skoj. Riktigt skoj till och med. Jag har förmånen att ha långsiktiga och omfattande klientsamarbeten. Samarbeten som i många fall innefattar mer än bara springa eller träna i gymet. Jag fungerar mer som en hälsorådgivare eller hälsocoach. För även om navet i mina klientrelationer är träning så är det ju hälsa/välmående som människor till syvende och sist är ute efter. Och då gäller det som coach att anlägga ett större perspektiv på de behov som människor har.

Inför och under ett träningspass är självfallet det viktigaste (förutom det självklara att SE den människa som ska coachas inför varje pass – att göra en scanning av dagsform, skavanker, stress och energinivåer) att visa hur en övning ska utföras på ett säkert och ändamålsenligt sätt. Men viktigt är också att förmedla ett förhållningssätt och mindset till övningen, träningen och den egna fysiken. För att på så vis påvisa hur det senare påverkar självkänslan, humöret, värderingen av den egna prestationen samt behållningen av träningspasset. Och i förlängningen hälsan/välmåendet i ett större perspektiv.
Ett vanligt exempel på ovan kan vara att en klient fäller kommentarer om hur tjock och otränad hen är. Eller att hen är så dålig för att hen inte klarar av att utföra en övning etc. Den här typen av situationer eller kommentarer som handlar om synen på den egna personen eller sin fysik, behandlas inte i första rummet av hårdare träning, teknikdrillning eller fördjupad kosträdgivning.

Jobbet som hälsocoach, rådgivare och personlig tränare är utmanande, engagerande, omväxlande, komplext. Och alldeles, alldeles underbart.

Vi har haft kalas här hemma. Isak fyller nio år idag!

 


Justeja. Vi var ju på Mellon i helgen. De två bästa bidragen gick vidare.

2 Comments

  1. jag tror den mentala biten är superviktig; eller alltså allt det som sker utanför den timmen man är i gymmet med sin pt. det är ju under de övriga 23 timmarna det mesta händer… :)

  2. Du passar så oerhört bra för det jobb du har Marie!! Du inspirerar :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>