Jul i vårt hus

Stor familj. Stor släkt. Vi behöver många dagar för att fira jul. Igår firade vi med delar av släkten. Och vi hade synnerligen välsignad jul.

Vi börjar alltid med morgonpaket och glögg vid granen. Sedan tomtegröt som kokats enligt farmors hundraåriga recept. Den innehåller såväl smör som socker. Så god och ett måste varje jul. Förmiddagen går åt till förberedelser inför eftermiddagen och kvällens festligheter. Henric och jag får god hjälp av mamma, syster och svåger som teamar upp med oss ett par timmar innan övriga gäster ansluter.

Sedan äter vi mat i flera timmar. Dricker snaps. Och sjunger visor. Massor av visor. Helst ska alla ta upp en visa. Jag väljer alltid mellan ”Hej Bonnapöjka”, ”Måsen” och ”Långt ner i Småland”.

Efteråt förser vi oss med kaffe och godis, vandrar ut i vardagsrummet och väntar på att tomten ska knacka på dörren.

Tomten kommer och klappar delas ut. Älskar julklappar. Särskilt att ge klappar. Jag köper alltid för många. Kan liksom inte behärska mig.

Efter tomten och alla klappar äter vi av resterna från julbordet. Plockar lite av det allra godaste. För min del: lax med hjortronsås, rökt lamm, senap, skinka, knäckebröd och ägghalvor med färska räkor.

Sockerstinna och övertrötta barn måste nu tas om hand och ledas till respektive sängar. Disken och upprivet julklappspapper ska tas om hand. Trött, lycklig och tacksam röjer jag runt i kaoset. Hinner inte mer än att landa på kudden och greppa Henrics hand innan jag somnar. 
  
  

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>