Hur håller du dig i så bra form hela tiden?

Jag får ofta frågan hur jag lyckas hålla mig i bra form över tid. Alltså inte bara över sommaren eller till speciella tillfällen. Jag har därför haft anledning att fundera över detta. Bra form? Som löpare tänker en naturligtvis på känslan att vara vara formtoppad inför ett lopp när kroppen känns sådär lätt och benen bara flyter fram. Den känslan infinner sig dessvärre inte alltför ofta hos mig. Det är något jag måste kämpa för att uppnå.

Frågan är dock sällan inriktad på löpningen utan istället på min fysiska status. Jag bloggade om livsresor häromdagen. Och det är väl sammanfattningsvis så jag ser på det. Det är en livsstil att hålla sig i form. Ni vet uttrycket: det är resan som är målet. Men först: vad menas egentligen med bra form. Många sätter likhetstecken mellan det och låg fettprocent. Där håller jag inte alls med. Att vara i form är snarare en känsla. En känsla djupt inne. Men en känsla som syns utanpå. Känslan kommer framförallt från en stark kärna, stolt hållning och stark glöd. En stark kärna, stolt hållning och stark glöd kräver i sin tur såväl träning som bra mat. Och, inte minst, grundläggande harmoni i livet i övrigt.

Det kräver till en början stor möda, mycket eftertanke och hårt jobb att få till träning och bra mat. Om utgångsläget är långt därifrån. Som i mitt fall. Och inte minst kräver det grundläggande harmoni i livet i allmänhet för att orka göra alla dessa medvetna val varje dag i varje stund. Många avståenden, omprioriteringar osv. Precis så som det är med alla vanor som brytas eller ändras.

Grejen är ju liksom den att bra mat och träning numer är min vardag. De självklara valen i mitt liv. Jag funderar liksom aldrig på om jag ska äta en pizza till lunch på en onsdag. Det finns liksom inte med ens som ett val eller ett alternativ. Det som till en början krävde en hel massa möda, viljekraft och ”karaktär” har nu blivit ett helt självklara ageranden; vanor. Sunda vanor.

Det är inte tortyr att hålla sig i god form. Jag älskar att träna. Verkligen älskar det! Jag älskar mat! Jag älskar att äta. Jag har en fantastisk aptit :-) Basen i min kost är såklart sund och hälsosam. Men jag älskar också mindre nyttiga grejer. Däremot är jag bra på att begränsa det till speciella tillfällen. Och när jag väl äter mindre nyttiga grejer. Ja, då ska det vara riktigt smarriga grejer!

Och jag ser min relation till träning och löpning på samma vis. Jag tränar inte längre specifikt för ett lopp eller mot ett visst styrkelyft. Jag tränar för livet. För att det är helt självklart. Däremot kryddar jag mitt träningsliv med utmaningar. En måste ju ha #kulpåvägen. Men jag tror det viktigaste är att landa i att ett sunt leverne inte börjar och slutar på utsatta dagar. Det gäller istället att försöka förhålla sig till träning och hälsa som till en relation en önskar hålla livet ut.  Och påståendet att relationer behöver vårdas för att inte spricka tror jag får stå oemotsagt.

image

image

4 Comments

 1. Ulrika

  Kloka ord, bra inspiration för det egna höstgreppet.

  • traningsguiden

   Jag ser fram emot att få vara en liten del av din helhet Ulrika!

 2. så bra skrivet! Jag tänker själv typ som du & för mig är detta ett tänk för livet, detta är min balans och mitt välmående, så oerhört viktigt att vårda detta!
  Tack för att du bloggar och sprider inspiration och glädje Marie :)

  • traningsguiden

   Tack för alltid lika fina och värmande ord! Kraaaam

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>