Sommartåget 2015

Funderar på vilket perspektiv jag ska anlägga på berättelsen den här gången. Finns så väldigt många saker jag vill uttrycka och säga om det här Sommartåget. Mycket känslor och intryck. Stora som små. Min egen löpning tänkte jag inte ens på. Saker jag däremot tänkte på var farthållning, organisation, människor, sol och energistopp. Saker jag kände var glädje, sammanhållning, ödmjukhet, stolthet och upprymdhet.

Angående tankarna. En av mina uppgifter var att hålla en jämn (och sammanhållande) fart fram till 18 km; ett av de stora stoppen på cafe Grafit Grå. Och det gick tämligen bra. Det var ett väl samlat tåg som sprang längs med Vätterns strand, fram till Äppledalen där vi fick smaka på underbar must och även bli guidade genom odlingarna under några kilometers löpning. Och sedan vidare till nämnda cafe. Väl där smakade kaffe, macka och (mer) must löjligt gott. Fick verkligen behärska mig så att jag inte lät mig smaka alltför väl. Förfriskade och med lätt stela ben drog vi sedan vidare på nästa etapp (10 km) mot Ölmstad där bästa gänget väntade; mamma och mina tjejer Alice och Ebba. Kändes väldans lätt att springa de där kilometrarna med vetskap om att jag snart skulle få krama om dem och äta av alla goda grejer jag visste att de hade dukat upp. Justeja. Värmen tänkte jag på en hel del. Solen gassade och jag tog en modern Resorb. Ja, alltså jag tuggade i mig tabletten och svalde med några klunkar vatten. (Jag vann även pris för bästa bonnabränna som utdelades av Kenth på middagen :-)). Bränd men med förnyade krafter (Resorb och vattenmelon är grejen i hetta) och pigga ben inleddes etappen mot Gränna (12 km). Den här delen är den tuffaste. Sega stigningar och långa raksträckor på landsväg innan den vackra löpningen in mot Gränna, hamnen och färjan tar vid. Att springa in i Gränna Hamn, sätta sig på en stol på glasscafet, dricka två cola, införskaffa två glassar (dessutom med vetskap om att det bästa egentligen vore att äta fem :-)) för att det är omöjligt att välja en, vila benen i högläge och snacka med färgglada&endorfinstinna medlöpare är rätt najs.

Klarblå himmel och en fantastisk vy över Visingsö från soldäck inledde sedan sista etappen innan målgången på Pergården 44 km senare. Och inte vilken målgång som helst. Utan kanske världens vackraste, härligaste och gladaste målgång. Ett stort gäng glada löpare som delat de här kilometrarna mellan Jänköping och Visingsö. Peppat, skrattat, kämpat och slitit tillsammans hela dagen. Och så äntligen är vi i mål. Tillsammans. På samma sätt som vi startade. På led i samlad trupp. Susanne och jag ligger i täten och när vi har avverkat den lilla grässtig som leder oss de sista metrarna upp mot Persgården viker jag och Susanne av på varsin sida. Vi highfivar alla löpare när de korsar mållinjen.

Vi pustar ut på Susanne och Anders fantastisk ställe där det bjuds på egenproducerade produkter i form av mysli, dadlar och yoghurt. Det smakar så ljuvligt gott. Några sitter i cafet, några ligger i gräset. Några snackar för fullt. Andra bara njuter i tystnad. Jag sitter med Ingrid (min vän och klient) och Susannes syster Åsa och dricker kaffe. Där och då är alla så fullständigt närvarande. Vi utbyter några ord och blickar i fullständigt samförstånd. En magisk stund. En stund jag bär med mig för alltid.

Angående känslorna. Kunde tydligen inte riktigt avgränsa mig ovan. Hursomhelst. Stolt över Peter (min klient som fyllde 50 ni vet). Som sprang 15 km och hade sin ”bästa födelsedag”. Stolt över Sommartåget. Vad vi faktiskt lyckades att leverera under den här helgen i form av organisation och upplevelse. Allt klaffade. Stolt över mina barn och min mamma som hade lagt ner sin själ i att bjuda alla löpare på ett läskande, vackert och gott energistopp. Glädje och upprymdhet över skratt, pepp, skoj och lattjande hela vägen. Skrattade högt så många gånger att jag tappade räkningen. Och har mer träningsvärk i skratt- och dansmusklerna än i löparditon. Sammanhållning. Vem du är utanför det här tåget; vad du jobbar med eller vart du bor är helt irrelevant. I Tåget är alla löpare och medmänniskor i en helt unik gemenskap.  Ödmjukhet och tacksamhet. Allas engagemang i stort och smått. Följebil, energistopp, peppande ord på vägen, draghjälp, en klunk vatten från löparen bredvid, den positiva inställningen och omtänksamheten om varandra. Susanne och Alexander: att få göra detta event med er är något av det absolut roligaste jag vet. Älskar att jobba, hänga, springa skratta och, ja, bara vara med er! Ni förstår ju. Jag kan fortsätta länge till…Men jag nöjer
mig för nu och avslutar med en inbjudan till TOMTETÅGET 2015 den 5 decemberIMG_5066.JPGIMG_5027.JPG

 

IMG_5070.JPG

 

 

IMG_5135.JPG11041680_10153334086815490_4333724998881690389_oÖlmstad 1 150627 Ölmstad 3 150627 Grill 1 150627

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>