Enbensknäböj på bänk

En mycket effektiv och stabiliserande övning för rumpa, lår och knä är enbensknäböj på bänk. När jag förra året drabbades av löparknä utförde jag den som en stabiliserande rehabövning i syfte att stärka upp musklerna kring knät. Därefter har utfört den i syfte att träna benstyrka rent generellt och igår utförde jag den alltså för att träna upp explosiviteten i benen. Får härlig kontakt med såväl rumpa som lår i den här övningen. På köpet erhålls även kroppskontroll och balans.

2013-04-09 10.36.06

Stå med ett ben på en bänk och det andra dinglande mot golvet. Böj i knäleden på ståbenet, puta med rumpan och tänk dig att du sätter dig på en stol. Gå så djupt du kan utan att ”tappa höften”, dvs. den ska vara parallell under hela utförandet. Knät pekar i samma riktning som tårna.2013-04-09 10.36.52

Igår lade jag även till ett hopp genom att i bottenläget trycka till med de krafter som gick att uppbåda. Detta ställer stora krav på balans och styrka och något som bör adderas först när styrka, balans och kroppskontroll tränats upp i grundutförandet.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>