Explosiv tisdag

2013-02-26 08.51.38

Den här tisdagen inleddes med explosiv benträning. Jag har precis avslutat en period av riktigt tung styrketräning och gått över till att jobba med att utveckla min ännu ej existerande explosivitet. Fokus idag var djupa knäböj (40 kg) med tåsträck i toppläget. Jag utför dem så att jag går långsamt ner (i den excentriska fasen) så att benen är parallella med golvet (dvs. 90°) och i vändläget trycker jag till med den kraft jag lyckas uppbåda och jobbar explosivt hela vägen upp och ”landar” i toppläget (med tåsträck) där jag söker balans och fokus innan hälarna sätts i golvet. Idag gjorde jag tre set á 10 repetitioner. Den här kraftutväxlingen som sker i vändläget är så kittlande skön men så galet energikrävande och suger verkligen musten ur mig på ett skönt sätt :-) Knäböjen kompletterades sedan med ”från golv till tak” med skivstång, raka marklyft, bencurl och benspark. Avslutade styrkepasset med tre magövningar. Så snart mitt smalben känns helt återställt kommer den här träningen att kompletteras med plyometrisk träning/spänstträning i form av hopp (saxhopp, vristhopp, jämfotahopp etc.).

Efter styrkedelen ville jag få ut det sista ur benen samtidigt som jag kände för en pulshöjande aktivitet. Jag bestämde mig därför för följande intervallupplägg på cykel: 2 min, 3 min, 4 min, 5 min och 6 min med vila uppgående till halva tiden av föregående intervall. Jag körde sittande intervaller med fokus på tempo. Alltså raksträcka och inte backe. Målet var att ligga på samma intensitet under samtliga intervaller: för dagen 80-85 procent av maxpuls. Som vanligt en jobbig inledning (innan ”stabil” puls) följd av en kontrollerad mittenfas och en fostrande avslutning. Klar. Nöjd. Glad. SVETTIG.

Fortsatte sedan med upprättande av träningsprogram inför morgondagen då det vankas flera PT-kunder. Längtar. Just det, sedan bytte jag tights mot kostym och avslutade arbetsdagen med förhandlingar. Hämtade barn, skjutsade till aktiviteter, lagade mat, lassade in energi i form fiskgryta (vrålhugrig), läste läxor med 9-åringen, hade brottningsmatch och läste Tyra och Storgrubblaren (boktips!) med 6-åringen. Nu: te, blogg och soffläge. Gött.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>